Tíz útravaló Romániából

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A második legnagyobb szomszédunk, nagyon sok magyar él ott és szabadon kószálnak a medvék. Gyönyörű ország sok kastéllyal, a Kárpátokkal és Erdéllyel. Nagyjából ezek azok, amiket már eddig is tudtál Romániáról. Sorozatunkban azonban olyan érdekességeket mutatunk nektek, amikről talán még nem hallottál.

Főváros: Bukarest
Lakossága: 19,12 millió fő
Területe: 238 397 km² (kb. két és fél magyarországnyi)

1. Elnevezése az ókori Rómára utal

A területén élő emberek magukat a „római” jelentésű ruman névvel jelölték. Ennek egyrészt az az oka, hogy a román nyelv latin eredetű. A terület pedig a kelet-római, azaz a Bizánci Birodalom része volt, ennek lakói szintén rómainak nevezték magukat. Ebből származik a románok elnevezés, amelyet a 19. századtól, Románia állam megalakításától használnak más nyelveken is a nép és az ország elnevezésére.

2. Több mint egymillió magyar hazája is

Ha beültök az autóba és kb. hét órát utaztok kelet felé, olyan városokban találjátok magatokat, ahol nem probléma magyarul megértetnetek magatokat. Erdélybe érkeztek ugyanis, ahol olyan történelmi városok találhatók, mint Kolozsvár, Marosvásárhely vagy Gyulafehérvár. Erdélyről sokat fogtok tanulni a történelemórákon. Azt, hogy a honfoglalás után a török uralomig a magyar állam része volt, majd önálló fejedelemségként fejlődött sokáig. A kiegyezéskor, 1867-ben lett az Osztrák-Magyar Monarchia része, és az első világháború után csatolták Romániához. A második világháborúban kis időre – részben – megint Magyarország része volt, de a háború elvesztése után végleg elcsatolták.

Itt élnek a székelyek is, akik bár magyarul beszélnek és magyarnak vallják magukat, az eredetükről ellentmondásos elméletek vannak. Egyesek szerint a hunok leszármazottai, mások szerint a honfoglalás előtt a magyar törzsekhez csatlakozó népcsoport volt. Ma a székelyek az erdélyi magyarság kb. 40%-át teszik ki. A székelykáposztát viszont nem róluk, hanem egy Székely József nevű levéltárosról nevezték el, aki először rendelte ezt az ételt a pesti Komló-kertben, 1846-ban.

Székelyföld. Forrás: Facebook/visittransylvania

3. Innen ered Drakula legendája

A vérszívó grófról már sokat hallhattatok. Drakula valójában egy ír író, Bram Stoker agyszüleménye, aki 1897-ben írta meg a Drakula gróf válogatott rémtettei című könyvét. Mindehhez az alapot az adta, hogy Stoker Londonban megismerkedett Vámbéry Ármin magyar kutatóval. Tőle hallotta a vérszomjas havasalföldi fejedelem, III. Vlad Draculea Tepes legendáját. Vlad a hírnevét az uralkodása alatti kegyetlenségéről szerzezte. A Draculea név a dracul szóból ered, ez sárkányt vagy ördögöt jelent. Bram Stoker Drakula alakját róla mintázta, ehhez rengeteget olvasott és kutatott könyvtárakban Erdélyről és az erdélyi történelemről. Viszont sosem járt még csak Kelet-Európában sem. Drakula története rögtön hatalmas siker lett, és viszonylag hamar film is készült belőle. Az első és azóta is a leghíresebb hollywoodi vámpírszínész a magyar Lugosi Béla lett, még 1931-ben.

Lugosi Béla mint Drakula 1931-ben. Forrás: wikipedia

4. A fővárost ne keverjük össze Budapesttel

Románia fővárosa Bukarest. Ott sem szeretik, ha a városuk nevét összekeverik Budapesttel. És még csak véletlenük sem úgy keletkezett, hogy összeolvadt Buka és Rest  városrész. Bukarestet a legenda szerint egy Bucur nevű pásztor alapította, aki egy templomot építtetett a mostani város helyén. A bucurie szó, amit szintén a városnév alapjának gondolnak, pedig örömöt, boldogságot is jelent románul. Ez is arra utal, hogy a város egy templom körül alakult ki.

5. Bukarest a „kis Párizs“ volt valaha

A két világháború közt a várost az elegáns, barokkos építészete miatt „Kis Párizsnak” is nevezték. Széles sugárútjai, sőt az 1922-ben épített, 27 méter magas diadalív is a francia fővárost idézte. A régi díszes paloták teljesen túlélték a második világháborút, hiszen a város nem volt ostrom alatt. Azonban nem sokkal később, a kommunista diktatúrában az épületek nagy része teljesen megsemmisült. A hírhedt román diktátor, Nicolae Ceausescu szívügyének tekintette a főváros arculatának átformálását. Bukarest belvárosában egy 500 hektáros területet teljesen eldózeroltatott. Ez akkora, mint öt Városliget. Ez volt az emberiség történelmében feljegyzett legnagyobb méretű, békeidőben elkövetett városrombolás. A helyébe észak-koreai mintára monumentális városközpontot akart építeni, hogy legyen hely megtartani az őt és a rendszerét éltető hatalmas felvonulásokat. A sugárutak mentén panelházak épültek.

A város közepén egy mesterséges dombon épült fel a gigantikus Köztársasági Palota, ami jelenleg a Parlament Palotája, melyet a diktátor a saját rezidenciájának is szánt. Az 1990-ben befejezett monstrum a Guinness rekordok könyvébe is bekerült: ez a világon a harmadik legnagyobb épület, és a mai napig ez a világ legdrágábban felhúzott magánrezidenciája. Az más kérdés, hogy a diktátor már nem költözhetett be a palotába, mert 1989-ben fellázadtak ellene az emberek. A forradalom megdöntötte a diktatúrát, Ceausescut és a feleségét (akivel lényegében együtt uralkodott) pedig kivégezték.

A mérete épp, csak elmarad a Pentagon mögött. forrás: senat.ro

6. A sugárhajtású gépet egy román mérnöknek köszönhetjük

Henri Coanda bukaresti mérnök a repülés szerelmese volt. Számos találmány fűződik a nevéhez, ami a repüléssel kapcsolatos. Ő tervezte azt a gépet, ami a későbbi sugárhajtású repülők alapja volt. Legalábbis ő ezt állította élete végéig, szemben azokkal, akik szerint a gépe gyakorlatilag repülésképtelen volt. Coanda repülőjét még 1910-ben mutatták be Párizsban, és a második felszállásakor összetört. A balesetben ő is megsérült, ekkor hagyta abba a repülést is. De tervezett repülő csészealjat is, ami aztán sosem épült meg. Viszont munkásságának elismeréseként róla nevezték el a bukaresti nemzetközi repülőteret.

7. Brumm

Romániában becslések szerint 7-8000 medve él szabadon, a számuk folyamatosan nő. Ennek az az oka, hogy máig nem találták ki, mit kellene csinálni velük. Egyfelől Európában a medvék még mindig veszélyeztetett fajnak számítanak, másfelől ragadozó nagyvadak. És mivel a számuk egyre nagyobb, ezért egyre több kárt okoznak, egyre többször merészkednek az ember közelébe is. És sokszor mondjuk, hogy ami nem öl meg, az megerősít, kivéve a medve. A medve, az megöl.

8. Romániában írták meg a világ leghosszabb szerelmes versét

Mihai Eminescu költő igencsak kitett magáért, amikor megírta Esthajnalcsillag című művét. Az 1883-ban született vers a Guiness-rekordok közé is bekerült, 98 strófájával ez a valaha írt leghosszabb szerelmes vers.

9. Itt van a világ legvidámabb temetője

Észak-Romániában, Szaploncán nagyon különleges és vicces módon emlékeznek az elhunytakra. A település temetőjében ugyanis a szokásos komor, mohos kőfaragások helyett vidám, színes fejfák találhatók. Ezeken humoros képek és feliratok vannak a halottról. És szinte mindegyiket egyes szám első személyben írták, mintha a halott maga üzenne a túlvilágról. (szekelyfoldiinfo.ro)

Neked, Griga, megbocsátok,

bár a késed belém vágtad,

mikor leszúrtál részegen,

de eltemettél tisztesen.

Szaploncai kék fejfák. Forrás: youtube

10. Saját autómárkája van

A szocialista országok a második világháború után megpróbálták saját autókkal pótolni a nyugati kocsikat. Ekkor születtek olyan csodák, mint a keletnémet Trabant vagy a szovjet Zaporozsec, amit nálunk csak záporjóskának becéztek. Románia 1967-ben indította útjára saját autóját, a Daciát, ami egészen sikeresnek és jóval modernebbnek bizonyult, mint a többi kelet-európai rokon. Ennek az oka az volt, hogy a francia Renault cég segítette a fejlesztést. A rendszerváltás után persze egyre kevésbé fogyott a Dacia, ezért a céget eladták, így került a gyártás teljesen a Renault-hoz. Ott pedig úgy döntöttek, hogy ne kerüljön a márka a süllyesztőbe, ezért ma is sok Daciát láthattok az utakon.

Nicolae Ceausescu román diktátor vezeti az első Daciat 1968-ban. Forrás: wikipedia

Korábban írtunk nektek Dániáról, Horvátországról, Indiáról, Németországról, Franciaországról, Lengyelországról és Kínáról is. És írjátok meg, ha van olyan ország, amiről szívesen olvasnátok még.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.