Tragédia történt az Árpád hídon, Orbán Viktor Moszkvába mehet – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nagyon súlyos baleset történt tegnap éjszaka Budapesten, az Árpád hídon. Egy 43 éves férfi ellopott egy taxit az óbudai Tavasz utcából, majd forgalommal szemben felhajtott az Árpád hídra. Ott a lehajtónál már összeütközött egy autóval, de ekkor még nem sérült meg senki. Néhány pillanat múlva a hídon belerohant egy Suzukiba és egy másik taxiba. A másik taxi sofőrjét és annak három utasát a tűzoltók vágták ki a roncsból, őket kórházba szállították. A taxit ellopó férfi és a vele szemben közlekedő Suzuki két utasa azonban a helyszínen meghalt. Csütörtök délután kiderült, hogy a Suzukiban a Schadl-Völner-ügy tanúja, B. Ervin és annak élettársa ült. B. Ervin egy hete hallgatta meg a bíróság az üggyel kapcsolatban, amiről itt írtunk nektek hosszabban. A balesetet okozó férfit szerdán hajnalban egyébként már előállította a rendőrség, mert zavartan viselkedett. Csekély mennyiségű kábítószert találtak nála és kihallgatták, de elengedték, mert nem volt indokolt, hogy őrizetbe vegyék. Erről a rendőrök nem maguktól, hanem mindig szigorú szabályok szerint döntenek. Most is így volt, szabályosan jártak el, ezért nem hibáztathatók. (police.hu/hvg.hu/444)

Joe Biden beismerte, hogy elszúrta a vitát Donald Trumppal, de nem lép vissza, továbbra is ő marad a Demokrata Párt jelöltje az amerikai elnökválasztáson ősszel. Múlt héten írtunk arról, hogy Biden és Trump, a két elnökjelölt tévévitában csapott össze. Biden ott siralmas teljesítményt nyújtott, és azóta mindenki azt találgatta, hogy vajon visszalépteti-e őt a párt, hogy valamelyik másik demokrata politikus mérkőzzön meg Trumppal. Biden most tisztázta ezt a kérdést. A döntését az alelnöke, Kamala Harris is támogatja. Mindeközben előkerült egy felvétel Donald Trumpról, aki a vita után egy golfkocsiban ülve szidta Bident. „Belerúgtam abba az öreg, lerobbant szarkupacba” – elemezte a vitát Trump. (BBC)

Joe Biden / Facebook / Gage Skidmore

Úgy tűnik, Ukrajna után Oroszországba is elutazik Orbán Viktor, méghozzá pénteken. Az értesülést a miniszterelnök sajtóirodája még nem erősítette meg. Orbán Viktor a héten Kijevbe látogatott, először azóta, hogy 2022 februárjában kitört az orosz-ukrán háború. A látogatás az után történt, hogy Magyarország hivatalosan is átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Moszkvában – ezzel szemben – a háború kirobbanása óta már járt Orbán Viktor, Mihail Gorbacsov temetésén. De Szijjártó Péter magyar miniszterelnök több mint ötször is odautazott, hogy tárgyaljon az oroszokkal. Úgy tudni, Szijjártó most is ott lesz, Orbánnal tart az úton. (VSquare/Szabad Európa)

Kedves gesztussal távozott a román válogatott a labdarúgó-Eb-ről. A csapat tagjai ugyan kiestek Hollandia ellen, de fényesre takarították az öltözőt és egy köszönőlevelet is hagytak ott. A román játékosok feltehetően nem voltak túl boldogok a 3-0-s végeredmény miatt, de a szervezőknek írt levelükben kifejezték, hogy mennyire fontos volt számukra a bajnokság. „Minden mérkőzés, minden érzelem, minden élmény összehozott minket, és éreztette velünk a futball varázsát. Azzal a gondolattal távozunk Németországból, hogy mindent megtettünk Romániáért, és hálásak vagyunk mindazért, amit az itt töltött hetek alatt átéltünk. Megtiszteltetés volt az európai labdarúgás nagy családjához tartozni. Aláírás: Románia labdarúgó-válogatottja.” A gesztust nem csak az UEFA, hanem a szurkolók is imádták. (hvg.hu)

UEFA / X

Katonák oktatják majd autóvezetésre a középiskolásokat. Márciusban az igazságügyi miniszter belengette, hogy ingyenes jogosítványt kaphatnak majd a középsulisok, de ezt nagyjából azonnal vissza is vonta. Azóta csak annyi derült ki biztosan, hogy az iskolák taníthatják a vezetéshez szükséges elméletet, a KRESZ-t, illetve az, hogy a honvédség is tarthat majd gyakorlati autós oktatást, és vizsgáztathat is. Szeptembertől indulnak is a tanfolyamok, amiknek a gyakorlati részét hivatásos katonák tartják majd, de egyelőre nem az összes iskolában, csak azokban, ahol az intézmény megállapodott a honvédséggel. Az egyelőre nem világos, hogy az iskolások milyen feltételekkel szerezhetnek majd ingyenes jogosítványt. Az viszont már biztos, hogy a honvédség készül a feladatra, néhány Suzuki Vitarát már elláttak oktatóautó-táblával is. (Telex)

Nagyon rosszul sült el egy macska próbálkozása a fára mászással. Az eset még június végén történt, amikor a Grand Canyon Nemzeti Park tűzoltói sürgős hívást kaptak arról, hogy egy macska felszaladt egy hatalmas fára, de csapdába esett az egyik ágon. Egészen pontosan ebben a pozícióban:

GrandCanyonNPS/X

A tűzoltók egy magas létra segítségével óvatosan leemelték a cica testét az ágról és a földre tették. A macska hálásnak tűnt a művelet után, de a gazdái még nem voltak meg. A parkőrök bejegyzéseket tettek közzé a közösségi médiában a mentésről, és azt remélték, hogy a macska családja mihamarabb jelentkezik. Így is történt, az állat (akinek, mint később kiderült, Archie a neve) még aznap hazamehetett. (DODO)

Kiemelt kép: Orbán Viktor / Facebook

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Ezeréves magból feltámasztottak egy elveszettnek hitt ősi fát

A fát a Biblia is említi, de ezer éve nem látta senki.

Mondunk pár tuti programtippet a nemzeti ünnepre

Kirándulás, múzeumok, fotók, és akár egy kis Halloween már most.