Mindenki egy ellen a sorsdöntő francia választáson

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Franciaország a II. világháború óta most először került a legközelebb ahhoz, hogy szélsőjobboldali kormánya legyen. A június 9-i európai parlamenti választásokon alulmaradt Emmanuel Macron köztársasági elnök középutas pártja, a Reneszánsz, és nagyon elhúzott a Marine Le Pen által fémjelzett szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés.

Emmanuel Macron francia elnök. Fotó: Elysée Palota

Macron ezért feloszlatta a parlamentet és előrehozott választásokat írt ki. A franciáknak a június 30-i választáson és a most hétvégi, július 7-i választáson az új kormánypártról kell dönteniük. Ennek bármi is az eredménye, Macron továbbra is elnök lesz, a megbízatása ugyanis 2027-ig tart. A francia nemzetgyűlési választások kétfordulósak. Minden körzetben a legjobb három jelölt küzdhet meg újra a második menetben.

A választás első fordulójában megint jó eredménnyel zárt a Nemzeti Tömörülés – ami azt jelenti, hogy most a szélsőjobb hatalomra jutása következhet. A most hétvégén esedékes második fordulóra azonban nagyon készülnek a Nemzeti Tömörülés mindenféle közép- és baloldali pártból érkező ellenfelei. Hogy megakadályozzák a szélsőjobboldali kormányzást, több mint 220 jelölt döntött úgy, hogy visszalép és nem indul a fordulóban, hogy ezzel egy esélyesebbet támogasson Le Pen ellen. Liberálisok, középutas mérsékeltek, baloldaliak engedik előre egymást.

Marine Le Pen / Facebook

Ehhez a választási rendszerhez hasonló folyamatokat Magyarországon is lehetett már látni, csak kicsiben. 2022-ben hat magyar ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd) működött együtt, hogy az országgyűlési választáson sikeresen menjen szembe a Fidesszel. Nemcsak közös listát állítottak, hanem megállapodtak abban, hogy mindegyik párt állít miniszterelnök-jelöltet. Ahelyett, hogy a választásig szétgyilkolászták volna egymást, a szavazókra bízták a döntést. Ehhez ők maguk megszervezték az előválasztást.

Az előválasztás első fordulóját a DK jelöltje, Dobrev Klára nyerte, a második és a harmadik helyezett Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter volt, tehát ők hárman jutottak tovább. A második fordulóban mindhárom jelöltre lehetett volna szavazni, de Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay Péter javára, így már csak utóbbinak kellett megküzdenie Dobrev Klárával. A második fordulóban Márki-Zay nyert, Dobrev Klára pedig gratulált neki és elismerte a vereségét. Ez az ellenzéki összefogás egyébként később kártyavárként dőlt össze, de erről majd máskor.

Hogy a franciák mire mennek a visszalépésekkel és a taktikázással július 7-én, arról természetesen beszámolunk majd nektek.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Ezeréves magból feltámasztottak egy elveszettnek hitt ősi fát

A fát a Biblia is említi, de ezer éve nem látta senki.

Mondunk pár tuti programtippet a nemzeti ünnepre

Kirándulás, múzeumok, fotók, és akár egy kis Halloween már most.