10 útravaló Portugáliából

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az egyik legrégebb óta fennálló európai ország, és az első, aki gyarmatbirodalmat épített. Noha az országban csak 10 millió ember él, a nyelve 230 millió ember anyanyelve világszerte. Az ország jelképe a kakas, amit a szerencse, hit és remény szimbólumának tartanak. És szól a fado, ami egy melankolikus, gitárral kísért ének. Ma hozunk nektek 10 érdekességet, amit nem biztos, hogy tudtál Portugáliáról.

Főváros: Lisszabon
Lakossága: 10,1 millió fő
Terület: 92 365 km², (épp csak annyival kisebb Magyarországnál, mint amekkora a Balaton)

1. Portugália az egyik legrégibb nemzetállam, ami kialakult Európában. 1139-ben Hódító Alfonz királlyá koronáztatta magát, és a királyság változatlan formában 1910-ig fennmaradt. A királyokat beszédes melléknevekkel látták el a portugálok az évszázadok alatt. Uralkodott itt Kegyes Sancho, Merész Alfonz, Igazságosztó Péter, Szép Ferdinánd és Siránkozó Mária is. Az utolsó portugál király II. Hazafias Mánuel volt, őt a forradalom 1910-ben megfosztotta a trónjától, és ekkor kiáltották ki Portugáliában a köztársaságot.

Hódító Alfonz (1109-1185) egy ismeretlen festő képén. Forrás: wikipedia

2. Az újkori felfedezések jelentős része Portugáliához köthető. Tengerész Henrik, Bartolomeo Diaz, és Vasco da Gama felfedezései nyomán a 16. századra Amerika fele Portugáliához tartozott. A legnagyobb gyarmat Brazília lett 1501-ben, és Afrikában is több területen osztoztak a másik nagy hódító Spanyolországgal. Az újonnan felfedezett területekről számos természeti kincs, élelmiszer, és rengeteg rabszolga került ki. Ez pedig Portugáliát az egyik leggazdagabb állammá tette Európában. Aztán ahogy a 19. század végére egyre több gyarmata függetlenedett, úgy vesztette el nagyhatalmi szerepét az ország.

3. A főváros, Lisszabon már az i.e. 1200-as években lakott volt, azoknak a föníciai kereskedőknek volt itt kolóniája, akik a Földközi-tenger partjainál hajóztak. Lisszabon neve egyes feltételezések szerint föníciai eredetű, az Allis Ubbo, vagyis „biztonságos, barátságos kikötő” elnevezésből származik. Az első évezred végén arabok, vagy más néven mórok éltek ezen a vidéken, ezért az arab építészet nyomai is megtalálhatók itt. Persze nemcsak a városban, hanem az egész országban. Sőt, Portugália az egyetlen olyan európai ország, aminek van hivatalos arab neve: Algarve. A móroktól vette vissza a várost az első király, és tette meg székhelyévé, azaz fővárossá. Lisszabon 1755-ben egy földrengésben és az azt követő cunamiban majdnem teljesen elpusztult, az épületek 85 százaléka romba dőlt, és legalább 60 ezer ember odaveszett. Az újjáépítéskor kialakított utak, terek, és az épületek is formálják Lisszabon mai arculatát. Ráadásul a mérnök, Carlos Mardel, akit az újjáépítéssel megbíztak, magyar származású volt. Martell Károly néven látta meg a napvilágot Pozsonyban.

Korabeli metszet a lisszaboni földrengésről. Forrás: wikipedia

4. Négy éven keresztül azonban Portugália fővárosa Brazíliában, egészen pontosan Rio de Janeiróban volt. 1807-ben Napóleon elfoglalta az országot, a portugál királyok a tengeren túlra menekültek, és 1811-ig Rióba tették át a királyság székhelyét. 1822-ben Brazília elszakadt Portugáliától és kikiáltotta a függetlenségét.

5. Portugália azzal büszkélkedhet, hogy Lisszabonban van a világ legrégebben működő könyvesboltja, amit a Guiness rekordok könyve is elismer. A Bertrand könyvesboltot 1732-ben alapították, és csak addig állt le, amíg az 1755-ös földrengés után újjá nem építették.

6. A világ egyik legjobb fociját a portugálok játszák, pedig a labdarúgó szövetségük az egyik legfiatalabb, csak 1914-ben alakult. És annak ellenére a harmadik még most is a FIFA, vagyis a nemzetközi labdarúgószövetség világranglistáján, hogy Európa-bajnokságot csak egyszer nyert, 2006-ban, és világbajnokságon is a bronzéremig jutott csak. A portugál foci azonban olyan játékosokat adott a világnak, mint Eusebio, Luis Figo vagy Cristiano Ronaldo.

7. A hőlégballon hivatalosan portugál találmány, annak ellenére, hogy az ókori kínaiaktól kezdve Leonardo da Vinciig többen kísérleteztek vele. Azonban a portugál Bartolomeo Gusmao 1709-ben levelet írt a királynak, hogy beszámoljon egy találmányáról. Ez pedig nem volt más, mint egy

„szerkezet arra, hogy a levegőben is ugyanolyan könnyedséggel haladhassunk, mint a földön vagy a vizeken, így a távolságok lerövidülnek”

A levélben az is kérte, hogy a király adományozzon neki egy „kiváltságos levelet, amelyben ott szerepel a nevezett találmány leírása, hogy azt semmiféle személy a kérvényező engedélye nélkül ne használhassa.” A találmány leírását viszont végül nem nem csatolta a beadványhoz. Ennek ellenére a király megadta, amit Gusmao kért, ezzel pedig lényegében kizárólagos szabadalmi jogokat biztosított neki. Hogy aztán Gusmao végül mit épített meg, azt nem tudni biztosan. De azt igen, hogy az első tényleg repülő hőlégballont a franciák alkották meg néhány évvel később.

8. A Vasco da Gama-híd a megépülésekor, 1998-ban Európa leghosszabb hídjának számított. A híd 17,2 km hosszan nyúlik a Tejo folyó fölött Lisszabon közelében. A Vasco da Gama-híd az Oroszország által épített Krími-híd átadásakor vesztette el európai elsőségét 2017-ben. (Ez utóbbi az orosz-ukrán háborúban egy robbanás következtében részlegesen összeomlott.)

9. Az egyik legszínesebb ünnep a Szent János-fesztivál. Júniusban, a nyári napforduló időszakában tartják Portóban. Egész éjszaka táncolnak, esznek-isznak, s közben egymás fejét ütögetik sípoló műanyag kalapáccsal vagy póréhagymával. Örömtüzeket gyújtanak, átugorják azokat, közben kívánnak valamit, s remélik, kívánságuk teljesül.

10. Portugáliában is tartanak bikaviadalokat, de a spanyol viadalokkal ellentétben itt a bikákat tilos megölni. Viszont a portugálok is rendeznek bikafuttatást, egy Arronches nevű településen. Az itteni bikákat szabadon engedik, és aki elég bátor, megközelítheti, megérintheti és megkergetheti őket. Ezen általában kevesebb a sérült, mint a spanyol testvérrendezvényen, Pamplonában, ahol tényleg rohanni kell a bikák elől.

Bikaviadal a lisszaboni arénában. Forrás: expresso.pt

+1., A portugálok tanították meg az angolokat teázni, a teát ugyanis ők hozták be Európába, nem az angolok. Sőt, a Gorreana tea, Európa legrégebbi, még ma is forgalomban kapható teamárkája szintén Portugáliából, egészen pontosan a hozzá tartozó Azori-szigetekről származik.

Teaültetvény az Azori-szigeteken. Forrás: gorreana.pt

Korábban írtunk nektek Dániáról, Horvátországról, Indiáról, Németországról, Franciaországról, Lengyelországról, Romániáról és Kínáról is. És írjátok meg, ha van olyan ország, amiről szívesen olvasnátok még.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!