A kormány spórol, a nutria szaporodik – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Annyira nagy a hiány a magyar költségvetésben, hogy komoly spórolásba kezd a kormány. Varga Mihály pénzügyminiszter ma azt jelentette be, hogy 675 milliárd forint értékben ütemeznek át beruházásokat. Ez azt jelenti, hogy ezt a pénzt inkább a költségvetésben foglalt célokra költik, és nem új dolgok létrehozására. Arról, hogy mit jelent az, ha hiány van a költségvetésben, itt írtunk nektek. Varga Mihály szerint egyébként nem a kormány tervez és gazdálkodik rosszul, hanem háborús idők vannak. A hiány viszont olyan nagy, hogy már március végére majdnem annyi pénz hiányzott az államkasszából, amekkora hiányt egész évre terveztek. (hvg.hu)

Varga Mihály pénzügyminiszter. kép: wikipedia

Gulyás Gergely egészen rejtélyes kijelentéssel reagált a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott ügyekre. A Miniszterelnökséget vezető miniszterről egyébként lehet tudni, hogy jó barátságban volt a politikai életet felbolygató Magyar Péterrel. Emiatt ma Gulyást arról kérdezte egy újságíró, hogy nem változott-e felé a miniszterelnök bizalma. Erre a kérdésre hangzottak el a nagyon furcsa mondatok: „Ami most történik, ahhoz nekem nincs közöm. Ha mégis, akkor nagyon hálásak lesznek nekem. Ezt jól jegyezze meg mindenki.” Hogy mire gondolt a miniszter, azt egyelőre nem tudni pontosan. Közben kiderült az is, hogy Magyar Péter pártja, a Tisztelet és Szabadság Párt, vagyis a TISZA elindulhat a júniusi választásokon. Erről ma döntött a Nemzeti Választási Bizottság. (atv.hu)

Őrizetbe vették az egyik fővárosi tankerület gazdasági vezetőjét. Az a vád ellene, hogy visszaélt a hivatali helyzetével. Nem valós számlákat állított ki, és előnyös gazdasági döntésekért cserébe több tízmillió forintot kapott különböző vállalkozásoktól. Nemcsak pénzt fogadott el, hanem a vád szerint egy több mint kétmillió forint értékű belépőt a Forma-1-re, és egy harmincmilliós luxusautó használati jogához is hozzájutott. (police.hu)

Meghalt az egykori amerikai focista, színész és botrányhős O.J. Simpson. Simpson a hetvenes években az egyik legnagyobb focista sztárnak számított, aki, miután abbahagyta a sportot, színésznek állt. A Csupasz Pisztoly-sorozatban ti is találkozhattok vele. 1995-ben azzal vádolták meg, hogy megölte a volt feleségét és annak új párját. A bírósági tárgyalást az egész világ szappanoperaként figyelte, a vége pedig az lett, hogy O.J.-t a bizonyítékok ellenére felmentették. 2008-ban 33 év börtönre ítélték fegyveres rablás miatt, amit azért követett el, mert vissza akarta szerezni az állítólag tőle ellopott sport-relikviáit. Végül 2021-ben engedték ki a börtönből. O.J. Simpson 76 éves volt. (tmz.com)

O.J. Simpson katonák társaságában focit néz 1990-ben. kép: wikipedia

Annyira koszos a Szajna vize, hogy előfordulhat, hogy törölni kell a triatlon úszóversenyét a júliusban kezdődő párizsi olimpián. A folyó a heves esőzések és áradások miatt erősen szennyezett, és nagyon sok olyan baktériumot találtak benne, ami veszélyeztetheti a versenyzők egészségét. A szervezők eddig rengeteg pénzt fordítottak arra, hogy Párizs folyójában újra úszni lehessen. Esővízgyűjtő medencét és kijelölt fürdőhelyeket telepítettek. Erre azért volt szükség, mert a Szajnában több mint száz éve tilos a fürdőzés, épp az egészségügyi aggályok miatt. (bbc.com)

Mosonmagyaróváron annyira elszaporodtak a nutriák, hogy a város vezetése azt kéri a lakosságtól, hogy ne etesse és ne simogassa őket. Ez utóbbit már csak azért se, mert haraphatnak és kórokozókat is terjeszthenek. Ennek ellenére a helyiek többsége szereti a hódpatkányokat, akik a vízpartokon cukiskodnak az etetésért. És mivel nagyon jól érzik magukat, egyre többen vannak. A nutria nem őshonos faj Magyarországon, a szaporodásuk más állatok élőhelyeit veszélyeztetheti. Nem vadászható, de csapdázással elvileg be lehetne fogni őket.

Ilyen szépen kér enni a nutria fotó: Facebook/Fertő-Hanság Nemzeti Park

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!