A kormány spórol, a nutria szaporodik – híradó

Annyira nagy a hiány a magyar költségvetésben, hogy komoly spórolásba kezd a kormány. Varga Mihály pénzügyminiszter ma azt jelentette be, hogy 675 milliárd forint értékben ütemeznek át beruházásokat. Ez azt jelenti, hogy ezt a pénzt inkább a költségvetésben foglalt célokra költik, és nem új dolgok létrehozására. Arról, hogy mit jelent az, ha hiány van a költségvetésben, itt írtunk nektek. Varga Mihály szerint egyébként nem a kormány tervez és gazdálkodik rosszul, hanem háborús idők vannak. A hiány viszont olyan nagy, hogy már március végére majdnem annyi pénz hiányzott az államkasszából, amekkora hiányt egész évre terveztek. (hvg.hu)

Varga Mihály pénzügyminiszter. kép: wikipedia

Gulyás Gergely egészen rejtélyes kijelentéssel reagált a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott ügyekre. A Miniszterelnökséget vezető miniszterről egyébként lehet tudni, hogy jó barátságban volt a politikai életet felbolygató Magyar Péterrel. Emiatt ma Gulyást arról kérdezte egy újságíró, hogy nem változott-e felé a miniszterelnök bizalma. Erre a kérdésre hangzottak el a nagyon furcsa mondatok: „Ami most történik, ahhoz nekem nincs közöm. Ha mégis, akkor nagyon hálásak lesznek nekem. Ezt jól jegyezze meg mindenki.” Hogy mire gondolt a miniszter, azt egyelőre nem tudni pontosan. Közben kiderült az is, hogy Magyar Péter pártja, a Tisztelet és Szabadság Párt, vagyis a TISZA elindulhat a júniusi választásokon. Erről ma döntött a Nemzeti Választási Bizottság. (atv.hu)

Őrizetbe vették az egyik fővárosi tankerület gazdasági vezetőjét. Az a vád ellene, hogy visszaélt a hivatali helyzetével. Nem valós számlákat állított ki, és előnyös gazdasági döntésekért cserébe több tízmillió forintot kapott különböző vállalkozásoktól. Nemcsak pénzt fogadott el, hanem a vád szerint egy több mint kétmillió forint értékű belépőt a Forma-1-re, és egy harmincmilliós luxusautó használati jogához is hozzájutott. (police.hu)

Meghalt az egykori amerikai focista, színész és botrányhős O.J. Simpson. Simpson a hetvenes években az egyik legnagyobb focista sztárnak számított, aki, miután abbahagyta a sportot, színésznek állt. A Csupasz Pisztoly-sorozatban ti is találkozhattok vele. 1995-ben azzal vádolták meg, hogy megölte a volt feleségét és annak új párját. A bírósági tárgyalást az egész világ szappanoperaként figyelte, a vége pedig az lett, hogy O.J.-t a bizonyítékok ellenére felmentették. 2008-ban 33 év börtönre ítélték fegyveres rablás miatt, amit azért követett el, mert vissza akarta szerezni az állítólag tőle ellopott sport-relikviáit. Végül 2021-ben engedték ki a börtönből. O.J. Simpson 76 éves volt. (tmz.com)

O.J. Simpson katonák társaságában focit néz 1990-ben. kép: wikipedia

Annyira koszos a Szajna vize, hogy előfordulhat, hogy törölni kell a triatlon úszóversenyét a júliusban kezdődő párizsi olimpián. A folyó a heves esőzések és áradások miatt erősen szennyezett, és nagyon sok olyan baktériumot találtak benne, ami veszélyeztetheti a versenyzők egészségét. A szervezők eddig rengeteg pénzt fordítottak arra, hogy Párizs folyójában újra úszni lehessen. Esővízgyűjtő medencét és kijelölt fürdőhelyeket telepítettek. Erre azért volt szükség, mert a Szajnában több mint száz éve tilos a fürdőzés, épp az egészségügyi aggályok miatt. (bbc.com)

Mosonmagyaróváron annyira elszaporodtak a nutriák, hogy a város vezetése azt kéri a lakosságtól, hogy ne etesse és ne simogassa őket. Ez utóbbit már csak azért se, mert haraphatnak és kórokozókat is terjeszthenek. Ennek ellenére a helyiek többsége szereti a hódpatkányokat, akik a vízpartokon cukiskodnak az etetésért. És mivel nagyon jól érzik magukat, egyre többen vannak. A nutria nem őshonos faj Magyarországon, a szaporodásuk más állatok élőhelyeit veszélyeztetheti. Nem vadászható, de csapdázással elvileg be lehetne fogni őket.

Ilyen szépen kér enni a nutria fotó: Facebook/Fertő-Hanság Nemzeti Park

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kutya meleg és kutyaszorítóból szabadult kutya – híradó kedden

A magyar diákok kreativitása pedig átlagon aluli.

Rekordot döntött az Agymanók második része

Hétvégétől már nálunk is látható a mozikban.

Vannak országok, ahol tilos a suliban mobilozni

Nálunk pedig nemsokára korlátozzák a használatát az iskolában.