Karácsony Gergely vezet, Sanyi kakas gyógyul – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ma a legtöbb középiskolában elballagtak a végzősök, és megkezdődtek az érettségik is. A következő hetekben 1161 helyszínen több mint 112 ezer diák tesz érettségi vizsgát. Ma a nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgát lehetett megírni, hétfőn magyarból, kedden pedig matekból vizsgázhatnak a diákok. Ezeket követi a történelem és az idegen nyelv írásbeli. A szóbeliket júniusban tarták. (MTI)

Szent László Gimnázium ballagási ünnepség. kép: wikipedia

A pártoknak ma délután négyig kellett bejelenteni az európai parlamenti választási listájukat. Azok a pártok indulhatnak csak a választáson, akik legalább 20 ezer érvényes aláírást gyűjtöttek és azokat ma délutánig leadták a Nemzeti Választási Irodának. Az Iroda ellenőrzi a leadott ajánlásokat, ezután pedig a Nemzeti Választási Bizottság dönt a lista nyilvántartásba vételéről. Pénteken délután négyig 11 EP-listát jelentettek be. Leadta az ajánlásait a Fidesz, a Mi Hazánk, az újonc Tisza Párt, az MKKP, a DKMSZP-Párbeszéd, az LMP, a Momentum, a Megoldás Mozgalom és a Második Reformkor Párt , a Jobbik és a Nép Pártján is. (infostart.hu)

A hétvégén még a polgármester- és főpolgármester-jelölteknek gyűjthetik az aláírásokat a pártok, ezek leadási határideje hétfőn lesz. A közgyűlési listákat kedden kell leadni. Közben egy friss kutatás szerint a fővárosban jelenleg nincs veszélyben Karácsony Gergely széke. A Medián és a 21 Kutatóközpont mérése szerint a mostani főpolgármester a szavazatok 42 százalékát szerezné meg. A második helyért egyelőre éles a küzdelem. A Fidesz-jelölt Szentkirályi Alexandra 23, az LMP által támogatott Vitézy Dávid 21 százalékon áll. (hvg.hu)

Karácsony Gergely főpolgármester vegyül. kép: Facebook/Karácsony Gergely

Több szerkesztőséget beperelt Orbán Viktor, köztük a 444.hu-t, a 24.hu-t, a Klubrádiót, az Economix-et, és még az Indexet is. A miniszterelnök magánszemélyként indított eljárást. A Média1 úgy tudja, a per tárgya azok a cikkek voltak, amik szerint a SPAR, az egyik legnagyobb hazai üzletlánc Svájcba menekítette magyarországi vagyona egy részét. Ennek célja pedig az volt, hogy így akadályozza meg, hogy Orbán Viktor-közeli üzletemberek megszerezzék a vállalatot. A Média1 értesüléseit a szerkesztőségek megerősítették.

Kulka Jánost választották a Nemzet Színészének. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt a márciusban elhunyt Tordy Géza helyére választották. Kulka János számtalan színdarab és film szereplője volt, rengeteget szinkronizált is. 2016-ban agyvérzést kapott, amiből szinte teljesen felépült. És bár a beszédkészségét nem teljesen nyerte vissza, azóta is játszik színházban és filmekben is. A Nemzet Színésze címet egyszerre tizenketten viselhetik, egy poszt akkor üresedik meg, ha a cím viselője elhalálozik. Arról, hogy ki kerülhet a megüresedett helyre, a többi cím birtokosa dönthet. (Facebook/Nemzeti Színház)

Kulka János. Kép: wikipedia

A Harry Potter-sorozat egyik főhősének, Albus Dumbledore-nak apjáról neveztek el egy újonnan megtalált bolygót. A Percival kétségkívül jobban hangzik, mint az eddigi TOI 4633 c jelzés. A Percival háromszor akkora, mint a Föld, nagyjából 309 fényévnyi távolságra kering tőlünk a TOI 4633 A nevű csillag körül. Azért is különleges, mert olyan rendszerben található, amiben két csillag is van. Ráadásul a csillagtól való távolsága alapján a lakható zónában van, tehát elvileg folyékony víz is lehetne rajta. De a jelenlegi mérések szerint a Percival nem szilárd, hanem egy gázbolygó. (space.com)

Már jobban van Sanyi, Békéscsaba kedvenc kakasa. Sanyit, aki a város főterén él már több mint négy éve, nemrég ismeretlenek megrugdosták, sőt, az ott játszó gyerekek is sokat kergették, és néha megdobálták. Ezért szerdán egy békéscsabai tanyára vitték, ahol állatorvos vette kezelésbe. Bár a kakas kívülről épnek látszott, azt még nem lehet biztosan tudni, hogy van-e belső sérülése. Sanyi a körülményekhez képest jól van, eszik, kapirgál, reggel még kukorékolt is, bár szemmel láthatóan fogalma sincs arról, hogy mit történik körülötte. A kakas akkor vált híressé, amikor négy éve megszökött a piacról, ahol épp karácsonyi vacsorának akarták eladni. Azóta él a Munkácsy téren, a környékbeliek etetik, itatják, és remélik, hogy visszatérhet ide a kezelése után. (sokszinuvidek.24.hu)

Sanyi. kép: Facebook/Békéscsaba Munkácsy tér Sanyi kakas csoport

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.