Mától „választás” lesz Oroszországban

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Március 15. és 17. között rendezik Oroszországban az „elnökválasztást”. Azért tettük idézőjelbe, mert ez nem valódi választás lesz. Oroszország diktatúra, az orosz népnek nincs igazi lehetősége dönteni a vezetőjéről.

A választásokat ugyanis 2000 óta, 24 éve mindig Vlagyimir Putyin, a jelenlegi elnök nyeri. 2008-ban az akkori alkotmány korlátozása miatt nem indulhatott el harmadszor is a posztért. Ezért kesztyűbábját, Dmitrij Medvegyevet tette meg elnöknek, Putyin pedig miniszterelnökként vezette az országot, szóval így is hatalmon maradt. Az alkotmányt azóta átírták.

Oroszországban választási győzelemre esélyes ellenzék nem működik. A Putyin hatalmára veszélyt jelentő politikusokat általában megölik, bebörtönzik, vagy előbb bebörtönzik és ott ölik meg. Valószínűleg ez történt Putyin legismertebb kritikusával, Alekszej Navalnijjal is alig egy hónapja.

Alekszej Navalnij

A kormánnyal szembeszálló pártokat, civil szervezeteket idegen ügynökként bélyegzik meg, működésüket akadályozzák vagy betiltják. Putyin hatalmi gépezete szinte a teljes orosz sajtót uralja. Így például a háborút ellenző hangok sem jutnak el a közönséghez. A tüntetéseket szétverik, a tiltakozókat letartóztatják. Az oroszok nagy része kizárólag a kormány propagandájával találkozik.

Putyint tehát minden bizonnyal megválasztják újabb négy évre, és az ukrajnai háború is folytatódik. Uralkodása csak halálával, vagy belső lázadással, forradalommal vagy katonai hatalomátvétellel érhet véget.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Még izgulhatnak a továbbjutás miatt a focidrukkerek, az űrben rekedt két űrhajós – híradó

Az EU megkerülte a magyar vétót az ukránoknak szánt segélynél, egy csacsi pedig jávorszarvasnak állt.

Százötven éves a fogaskerekű

Majdnem megszűnt, de szerencsére még utazhatunk rajta.

Ki ez a Soros György?

Miért lett közellenség? És miért támogatta a fiatal Orbán Viktort?