Tízezrek tüntettek Budapesten, a főváros is a pedofilbotrány miatt vizsgálódik – híradó

Több tízezren voltak azon a tüntetésen, amit online tartalomgyártók, köztük Azahriah, Gulyás Márton és  Pottyondy Edina hirdettek meg a köztársasági elnök botránya után. Novák Katalin azért mondott le, mert kegyelmet adott egy olyan férfinak, aki tudott arról, hogy gyerekeket bántalmaznak, mégsem tett értük semmit. A Hősök tere már a tüntetés kezdetére megtelt, a rendezvény biztosan az elmúlt évek legnagyobb megmozdulása. A kisföldalattit lezárták, mert a demonstrációra igyekvők tömege miatt nem tudott biztonságosan közlekedni.

Meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, Vlagyimir Putyin elnök kritikusa. Navalnij 2021 óta börtönben ült, támogatói mindvégig hangoztatták, hogy hamis vádakkal csukták le, hogy elhallgattassák. Navalnijról hosszabban ide kattintva olvashattok. (BBC)

Navalnij

Lemondott Balog Zoltán. A volt miniszter, református püspök volt az, aki Novák Katalin köztársasági elnöknél elérte, hogy K. Endre kegyelmet kapjon. Balog volt a magyarországi református egyház első számú vezetője: a zsinat lelkészi elnöke. Erről a tisztségről mondott le. Kedden még úgy nyilatkozott, sajnálja, ami történt, de inkább a helyén marad. Döntését többen bírálták, a kormányzó Fideszhez közel álló személyek is. Ezt követően hívták össze a zsinatot, ahol bejelentette lemondását. Balog ugyanakkor püspök marad, és tovább vezeti az egyik egyházkerületet.

Balog Zoltán meg egy Biblia. Fotó: Facebook

A sajtóból értesült Orbán Viktor miniszterelnök a kegyelmi ügyről – legalábbis ezt állította Gulyás Gergely miniszter a mai Kormányinfón. Gulyás azt is elmondta, hogy a jövőben nyilvánosak lesznek a kegyelmi döntések. (HVG)

Vizsgálatot indított a fővárosi önkormányzat a pedofilbotrány ügyében. Karácsony Gergely főpolgármester azt állítja, hogy az előtte lévő, fideszes fővárosi vezetés már 2011-ben, 5 évvel a feljelentések előtt tudta, hogy milyen borzalmak történnek a bicskei gyermekotthonban, mégsem tettek semmit. Ezt megfejelve még kitüntetést is adtak a pedofil intézményigazgatónak. (Énbudapestem)

Egy új kutatás szerint évekig megmaradnak a dohányzás káros hatásai. Azt eddig is tudtuk, hogy szív és érrendszeri, vagy daganatos megbetegedést okozhat. De az új tanulmány most az immunrendszert vizsgálta, ami azért felel, hogy ne kapj el, vagy, ha már elkaptad, le tudj győzni fertőzéseket. Mint kiderült, a dohányzás megváltoztatja az immunrendszer működését. Gyengíti, így nehezebben vesszük fel a harcot a vírusokkal, bacikkal, gombás fertőzésekkel. A tanulmány arra jutott, hogy még évekkel a dohányzás abbahagyása után sem áll vissza normál működésre az immunrendszer. (CNN)

Négy év után, 240 kilométerre az otthonától került elő Blueberry, az északír cicus. Blueberryt, aki Bangorból egészen Írország nyugati részéig vándorolt, egy idős úr vette gondozásába múlt héten, majd elvitte állatorvoshoz, aki a chipje alapján megtalálta a gazdikat. A 10 éves Blueberry a kalandos útja alatt macskanáthás lett, de már gyógyulóban van. A Smith család pedig nagyon boldog, hogy visszakapta. (Guardian)

Fotó: Facebook
(Kiemelt kép: Partizán / Youtube)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Te milyen gyorsan gépelsz az orroddal?

Egy újabb kiváló világrekord!

Jó reggelt!

Baromi meleg lesz ma!

Jöhet az elméleti tesióra, kaszált Azahriah a Puskás-koncertekkel – híradó

Ha valaki próbálta már az elméleti kötélmászást, mindenképpen tudassa velünk!