Melyik a világ legillatosabb fővárosa?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ha nagyvárosokban jár az ember, gyakran érezheti úgy, hogy szinte fuldoklik: szmog van és büdös, az aluljárókban pisiszag terjeng, a felszínen a kukák bűzlenek. Nemrég egy tanulmány 30 európai és Európán kívüli nagyvárost vizsgált meg, hogy kiderítse, melyik a legjobb szagú város mind közül.

A kutatók olyan tényezőket vizsgáltak, mint a tisztaság, valamint a virágüzletek, pékségek és parfümériák aránya. Így minden városnak adtak egy „illatpontszámot”. Meglepő eredmény született: a szagértők szerint a legjobb illatú város a görögországi Athén volt.

Unsplash

A görög főváros a nyüzsgő utcai piacokkal, a sistergő finom ételek és a pékségekből kiáradó ínycsiklandó illatokkal küzdötte fel magát a lista élére. 10-ből 8,3 pontot kapott az illatrangsorban. Athén egyfajta virágparadicsom is lett: 10 négyzetkilométerenként 31 virágüzlettel és 22 parfümériával büszkélkedhet, így a kutatók szerint a város minden sarkában finom illatok terjengenek.

Bár az első helyen Athén végzett, számos más illatos város is felkerült a listára. Párizs romantikus hangulatával és elegáns sugárútjaival a második lett, a dobogó harmadik helyére pedig a tisztaságáról és festői környezetéről híres Zürich került.

Íme a világ 10 legillatosabb városa:

  1. Athén, Görögország
  2. Párizs, Franciaország
  3. Zürich, Svájc
  4. Dublin, Írország
  5. Luxembourg, Luxemburg
  6. Nicosia, Ciprus
  7. Koppenhága, Dánia
  8. Bukarest, Románia
  9. Valletta, Málta
  10. Amszterdam, Hollandia

Kiemelt kép: Unsplash. Forrás: Time Out.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Még izgulhatnak a továbbjutás miatt a focidrukkerek, az űrben rekedt két űrhajós – híradó

Az EU megkerülte a magyar vétót az ukránoknak szánt segélynél, egy csacsi pedig jávorszarvasnak állt.

Százötven éves a fogaskerekű

Majdnem megszűnt, de szerencsére még utazhatunk rajta.

Ki ez a Soros György?

Miért lett közellenség? És miért támogatta a fiatal Orbán Viktort?