Tíz útravaló Olaszországból

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Olaszország sok magyar kedvelt úticélja. Kulturálisan, építészetileg, konyhájában nagyon gazdag ország. Ezért most innen hozunk nektek útravalókat. Minden héten írunk olyasmiket egy-egy országról, amiket nem biztos, hogy tanultok a suliban. Az útikönyv címke alatt böngészhettek is közöttük.

Főváros: Róma
Lakossága: 58,94 millió fő
Terület:  302 073 négyzetkilométer (kb. háromszor akkora, mint Magyarország)

1. Az egyik legfiatalabb európai ország

Hiába van az egyik legrégebbi történelme, maga Olaszország csak 1861 óta létezik. A Római Birodalom bukása után a mai Olaszország területét sok-sok független államra osztották, és ez 1861-ig így is maradt. Róma viszont majdnem 3000 éves, Krisztus előtt 753-ban alapították. A Római Birodalom évszázadokig uralta Európát és Afrika egyes részeit is.

2. Itt van a legtöbb UNESCO világörökségi helyszín

Légi felvétel Velence városáról. Forrás: Wikipédia
Légi felvétel Velence városáról. Forrás: Wikipédia

Az UNESCO az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete. A világörökségi helyszínei kulturális vagy természeti szempontból egyedinek számító értékek. Olaszországban van a legtöbb, összesen 58, Kína áll a második helyen 56-tal. Az 58 helyszínben benne van Velence, Verona (ahol a Rómeó és Júlia játszódik, Shakespeare sok művének helyszínéül választotta Olaszországot), Firenze és Nápoly történelmi belvárosa és Róma a Colosseummal.

3. Három aktív vulkánja van

Szicíliában van az Etna, amely legutóbb 2021-ben tört ki, a közelében pedig a Stromboli. És a harmadik a Vezúv, ami arról híres, hogy 76-ban megsemmisített egy teljes várost, Pompeiit. Az emberek és épületek öt méter hamu alá kerültek, és évszázadokkal később szinte érintetlenül találták meg a várost, és ezzel sok mindent megtudtak a régészek az ókori Rómáról. Mind a három vulkán aktív, bár a Vezúv utoljára 1944-ben tört ki.

4. Olaszországon belül van a világ legkisebb országa

Vatikánváros, a Szent Péter tér. Forrás: Wikipédia
Vatikánváros, a Szent Péter tér. Forrás: Wikipédia

Ez a Vatikánváros, amiről már írtunk nektek korábban. 0,44 négyzetkilométer a területe. Összehasonlításként: a Margit-sziget területe körülbelül 0,96 négyzetkilométer. Államfője a pápa, aki a katolikus egyház feje. Azért lett külön ország (állam), hogy az egyháznak biztosítsa a teljes függetlenséget nemzetközi téren is. Vatikánváros lakossága 800-900 fő és csak a papság, a vatikáni dolgozók és a svájci gárda tagjai lakhatnak itt. A svájci gárda a pápa testőrségét ellátó kis katonai alakulat.

5. Innen ered a fasizmus

Ez a szélsőséges nacionalizmus egyik formája. A nacionalizmus a nemzeti identitás elsődlegességének elve. A legkorábban kialakuló fasizmus az olasz volt, vezetője pedig a diktátor, Benito Mussolini. 1922-ben szerezte meg a hatalmat, és a második világháború végéig meg is tartotta. Nézetei hasonlóak voltak Adolf Hitlerével. A fasiszta mozgalmak közös vonásai, hogy erőszakos eszközökkel működnek, ezekben a rendszerekben az állam mindenek felett áll, a vezető diktátor megkérdőjelezhetetlen, és a saját etnikum (faj) felsőbbrendű. Ez utóbbi főleg a német fasisztákra volt jellemző, akik emiatt üldözték a zsidókat, cigányokat és az eltérő szexuális beállítottságú embereket. Az olasz fasizmus fajüldözéssel jóval kevésbé foglalkozott.

6. A zene nyelve az olasz

A gyors zenét vidáman, vagyis allegro játsszák, a lassú zenét adagio. A legelső nyomtatott kottakiadvány olaszul jelent meg, mert a nyelv elég fejlett volt a zene körülírására. És nemcsak ebben, hanem a műfajokban is. Itt alakult ki az opera, a concerto, a kantáta.

Michelangelo: Részlet a Sixtus-kápolnából: Ádám teremtése. Forrás: Wikipédia
Michelangelo: Részlet a Sixtus-kápolnából – Ádám teremtése. Forrás: Wikipédia

Az olaszok kultúrája rendkívül sokszínű. Innen származik sok, korszakalkotó művész, mint Leonardo da Vinci, Botticelli, Michelangelo, vagy az Isteni színjáték írója, Dante Aligheri is. A filmművészetnek is sokat adtak, Sophia Loren, Gina Lollobrigida és a már elhunyt Marcello Mastroianni korszakuk legnevesebb színészei közé tartoztak. És Bud Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli is olasz volt.

7. Legalább évi egymillió eurót (371 millió forint) dobnak a Trevi-kútba

A Trevi-kút. Forrás: Wikipédia
A Trevi-kút. Forrás: Wikipédia

Rómában található a világ egyik legismertebb, barokk szökőkútja. Azért dobálnak pénzt bele a turisták, mert a monda szerint aki bedob egy érmét, az még biztosan visszatér Rómába, az „örök városba”.

8. A pasta a minden

Az olaszok rendkívül büszkék a tésztáikra. Közel 350 féle tészta van, amit fő- és előételnek is esznek. Nagyon kényesek a tésztára, rosszul vannak például attól, ha valaki a frissen főtt tésztára a szűrésnél vizet ereszt. Vagy ha a spagettit valaki kettétöri. És ha kanállal és villával eszi.

9. Pinokkió is olasz

A Pinokkió kalandjait (Le avventure di Pinocchio) Carlo Collodi írta 1881-ben. Pinokkió az orráról lett híres. A mesében akárhányszor hazudott, nőtt az orra.

10. A világ egyik kék zónája itt van

Az olaszországi Szardínia szigete az egyik kék zóna. A kék zónák azok a helyek, ahol az emberek nem csak nagyon hosszú életet élnek, hanem sokáig egészségesek is. Ami közös bennük, hogy rengeteg helyben termesztett zöldséget és gyümölcsöt esznek, de szeretik a hüvelyeseket is.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!