Tíz útravaló Oroszországból

Ezen a hétvégén tartják a választásokat Oroszországban. Így ezen a hétvégén innen hozunk nektek útravalókat. Ebben a cikksorozatunkban olyasmit írunk meg egy-egy országról, amit nem biztos, hogy tanultál az iskolában.

Főváros: Moszkva
Lakossága: 143,4 millió fő
Terület: 17 100 000 km² (Magyarország körülbelül 183-szor fér bele)

1. A világ legnagyobb országa

A Föld területének egytizedét birtokolja Oroszország. 11 időzónát fed le, két kontinensen át húzódik (Európa és Ázsia). Moszkva Európa legnépesebb és a világ egyik legnagyobb városa. Oroszország területe olyan nagy, hogy domborzata és éghajlata is nagyon változatos. Van itt jég, tundra, tajga, sztyeppe és félsivatag is. Szibéria az ország háromnegyedét teszi ki. Főleg fenyőerdők, vagyis az említett tajgák borítják. Oroszországban közel százezer folyó van, és Európa két legnagyobb tava is.

2. A világ leghosszabb vasútvonala

A Transzszibériai vasútvonal hossza csaknem 9300 km. Ez majdnem akkora távolság, mint ami Budapest és Mexikóváros között van. A vasút mentén 87 város található. A teljes utat a vonat nagyjából 148 óra alatt teszi meg. Vagyis majdnem egy hét végigutazni rajta.

3. Orosz művészek és tudósok

Oroszország nagy írók, költők és művészek hazája. Alekszandr Puskin, Fjodor Dosztojevszkij és Lev Tolsztoj a világirodalom legnagyobbjai közé tartoznak, ahogy a drámaíró Anton Csehov is. Az orosz regényhős nagyon sajátos figura. Nem világot megmentő félisten, hanem többnyire csak belekeveredik a saját életébe és a történelembe, aztán lesz, ami lesz. Eközben sokat filozofál a dolgok értelméről, de jórészt hiába.

Orosz volt a híres romantikus zeneszerző Pjotr Csajkovszkij, aki nemcsak zeneműveket, de baletteket is írt. És úgy tudni, meleg volt. Prokofjev Rómeó és Júliáját pedig biztosan hallottad már, legfeljebb nem tudtad, hogy ez az.

Szentpéterváron született a periódusos rendszer megalkotója, a kémikus Dmitrij Mengyelejev. Orosz származású Jurij Gagarin, az első űrhajós, és Valentyina Tyereskova, aki az első nő volt az űrben. Az első Föld körüli pályára álló élőlény is orosz volt: a Szputnyik–2 műhold fedélzetén a keverék Lajka kutya. Sajnos pár órával az indulás után elpusztult. De a repülésével bebizonyította, hogy a súlytalanságot és a fellövést is kibírja egy élő szervezet.

Lajka. Forrás: Wikipédia
Lajka. Forrás: Wikipédia

4. Az oroszok félig vikingek

Bizony, az őseik, a varégok Skandináviából vonultak délre, és telepedtek le a Volga mentén. Az ottani szlávokkal keveredtek, és megépítették az első erődöt, a mai Ukrajnához tartozó Kijev helyén. Kijevből irányították az akkori Oroszország európai részét, és Kijevi Nagyfejedelemségnek hívták. Ez később felbomlott, és a mai Oroszország bölcsője Moszkva lett, onnan egyesítették az orosz birodalmat.

1917-ben döntötték meg az oroszok a cárságot és indultak el a szocializmus útján. Ezután Oroszország a Szovjetunió részeként és vezető államaként létezett több mint hetven évig. A Szovjetuniót megalapító Leninről és nagy tervéről itt írtunk korábban.

5. A mai orosz vezetés

A Szovjetunió összeomlása megviselte Oroszország lakosságát. Az ipari termelés és az életszínvonal mélyrepülésbe került. A mai vezető, Vlagyimir Putyin – elsősorban az olaj exportjával – gatyába rázta a gazdaságot. Mást nem: sem a technológiai, sem a társadalmi lemaradást nem sikerült helyrehoznia.

Videókonferencia Vlagyimir Putyin és Joe Biden amerikai elnök között . Forrás: Wikipédia
Videókonferencia Vlagyimir Putyin és Joe Biden amerikai elnök között . Forrás: Wikipédia

Oroszország ma hivatalosan félelnöki rendszerű szövetségi köztársaság. De tulajdonképpen diktatúra. A hatalom 24 éve Putyin kezében van, békés eszközökkel leváltani nem lehet.

Putyin minden politikai ellenfelét kicsinálja. Vagy szó szerint, vagy börtönbe juttatja. A kormánnyal szemben álló civileket vagy pártokat pedig nemzetelleneseknek, külföldi ügynöknek bélyegzik.

6. Orosz mérnök találta fel a Tetrist

A Tetrist 1985-ben fejlesztette ki egy szovjet mérnök, Alekszej Pazsitnov. Ma már különböző platformokon lehet játszani, mobilon, számítógépen. A netes idők előtt elemes kézi kütyüvel vagy Nintendóval lehetett. A játékban különböző, négy kockából álló geometriai elemek esnek lefele, amiket tetrominóknak hívnak.

Klasszikus tetrisgép a 90-es évekből. Fotó: Wikimedia

7. Itt van a világ leghidegebb lakott települése

Ojmjakon Kelet-Szibériában, Jakutföldön fekszik. 500-an laknak itt. A legalacsonyabb itt mért hőmérséklet mínusz 71,2 fok volt. Nagyon nagy az ingadozás: nyáron van, hogy 30 fok fölé és is megy a hőmérséklet és 21 órát süt a nap. Télen pedig mínusz 60 fokig lemegy a hőmérséklet, és maximum 3 órán át van világos. Biztos, hogy mind az ötszáz ojmjakoni lakos kemény ember!

8. Óriásvagyonok

A Forbes gazdasági lap szerint 79 milliárdos él Moszkvában és környékén. A számuk így is csökkent, mert az ukrajnai háború miatt a nyugat szankciókkal sújtotta az országot. Ez azt jelenti, hogy nem üzletelhettek annyit a nagy gyárosok, iparosok, hogy növeljék a pénzüket, sőt, veszítettek is belőle. Emellett volt egy gazdasági válság a koronavírus miatt is.

Becslések szerint Putyin elnök a világ leggazdagabb embere, de ezt bizonyítani nem lehet. Az állami vezetők általában nem saját nevükön tartják a vagyonukat, hanem névleg másokra, úgynevezett strómanokra bízzák.

9. 12 aktív vulkán van Oroszországban

A vulkán Kamcsatkán. Forrás: Wikipédia
A vulkán Kamcsatkán. Forrás: Wikipédia

Az egyik legkönnyebben látogatható, megközelíthető Kamcsatkán van, ami egy félsziget. Több mint 1000 féle növény található a vulkán körül, és barnamedvék meg farkasok is. Ugyanakkor Kamcsatka maga elég nehezen közelíthető meg, és ha odáig elmegy az ember, akkor valószínűleg igazából Japánba akart menni, csak eltévedt.

10. Hat évbe telne bejárni a legnagyobb múzeumát, az Ermitázst

Akkor, ha csak két percet néznénk egy műtárgyat. A Szentpéterváron, a Néva partján fekvő múzeum brutálisan nagy. Hat épületből áll. Nagy Katalin cárnő építette az 1700-as években. Ő volt az egyik legjelentősebb orosz uralkodó, nem mellesleg pedig művészetkedvelő és támogató is. Az Ermitázsban több mint 3 millió kiállítás van.

+1 A matrjoska baba, Misa mackó és Cseburaska

Forrás: Wikipédia
Forrás: Wikipédia

Az egyre kisebb, egymásba rakható fababák általában 5-6 darabból állnak. Az első ismert matrjoska az 1800-as évek végéről származik, és elvileg egy japán baba alapján készült, amit egy orosz kereskedő hozott haza a feleségének. A szó az orosz Matrjona női név becézett változata. Idővel készültek matrjoskák politikusokkal és egyéb hírességekkel is.

A másik népszerű orosz játék az 1980-as moszkvai nyári olimpia kabalafigurája, Misa mackó, teljes nevén Mihail Potapics Toptigin volt. Ő volt az első sikeres orosz kabalafigura. Nemcsak plüssként, de bélyegen és rajzfilmekben is szerepelt.

A szovjet gyerekeknek is készültek érdekes mesefilmek. Az egyik közismert figura a majom-egér hibrid Cseburaska és barátja, a roppant ijesztő Genya krokodil. Ezen a videón arról énekelnek, hogy elmúlik az élet, és nem tudják, hova vonatoznak, de mindegy is. Valahogy ez nem lett világsiker. Pedig ebben is benne van ám az orosz lélek!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Vannak országok, ahol tilos a suliban mobilozni

Nálunk pedig nemsokára korlátozzák a használatát az iskolában.

Te milyen gyorsan gépelsz az orroddal?

Egy újabb kiváló világrekord!

Jó reggelt!

Baromi meleg lesz ma!