Új Audi, szobor és huszárkard – mennyi pénzük van a politikusoknak?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nyilvánosságra hozták a politikusok vagyonnyilatkozatait. Ennek az lenne a célja, hogy mi, állampolgárok évről évre lássuk, mennyit kerestek, gazdagodtak az adóforintjainkból is fizetett közszolgák.

De el kell keserítsünk benneteket. Hiába változtatgattak a bevalláson az évek során, ezek a vagyonnyilatkozatok igazából semmit sem érnek.

Először is egy kb. egyoldalas, kézzel kitöltött papírról van szó, és a politikusra van bízva, mit ír rá. A lapra írtakat nem vetik össze semmilyen adatbázissal, például az adóhatóságéval, hogy igazolják, igazat írt-e a politikus. Ugyanígy nem lehet tudni, hogy a családtagjaiknak mennyi pénze van. Ezzel csak az a baj, hogy ha

egy politikus a felesége, férje, gyereke, anyja, apja, strómanja nevére vett bármit, vagy az ő bankszámláján tárol pénzt, az nem fog kiderülni.

Hol csengett a kassza idén?

Orbán Viktor miniszterelnök pozíciójához képest mindig meglepően kevés pénzből gazdálkodik. Elvileg. Hiába nem így látszik, a saját bevallása alapján egy középosztálybeli férfiúnak tűnhet. Volt olyan év, hogy a bevallása szerint megtakarítása sem volt. 2022-ben elvileg 14 millió forintot mégis megtakarított. Ez az összeg azóta megcsappant: már csak kicsivel több mint 10 millió forintja van a feleségével közös számlán.

Orbán Viktor / Facebook

A miniszterelnök azt írta, csak a felcsúti ház és egy lakás fele van a nevén. Kocsija, nagyobb értékű tárgya, hajója sincs. Orbán fizetése amúgy havi bruttó 4,17 millió forint (ez nettóban, vagyis amit kézhez kap 2,5-3 millió forint körül lehet), ehhez jön még bruttó 1,54 millió forint képviselői tiszteletdíj. Orbán egy könyvkiadásból származó honoráriumot is bevallott, de ebből csak pár százezer forintot kaszált.

Jó barátja, Mészáros Lőrinc viszont az ország leggazdagabb embere, csaknem 600 milliárd forinttal. Ezt szinte kizárólag az állam, vagyis Orbán segítségével szedte össze. Ellenzéki vélekedések szerint Mészáros igazából Orbán pénzét őrzi, tehát egyfajta élő malacpersely.

Lássunk pár érdekességet a politikusok papírjaiból:

  • A köztársasági elnök, Novák Katalin nem tudott félretenni a havi bruttó 4,59 milliós fizetéséből. Sőt a megtakarításai is csökkentek. Már csak 31 millió forintja maradt, pedig tavaly még 41 milliója volt. Neki ajánljuk figyelmébe a spórolásról szóló cikkünket, hátha nemcsak ti, de ő is hasznát veszi.
  • A külügyminiszter, Szijjártó Péter évek óta tartozik 30 millióval a szüleinek. De van 46 milliója értékpapírban (így tartani a pénzt egy elég bonyolult befektetési módszer, de a célja, hogy idővel több pénzt tudj majd kivenni, mint amennyit betettél). Több házban és lakásban van résztulajdona. És néhány kertben is, a Balatonnál.
Facebook
  • Lázár János építési és közlekedési miniszter egyszer azt mondta, hogy „Akinek nincs semmije, az annyit is ér” – és ezt saját magára is vonatkoztatja, ugyanis halmozza az ingatlanokat és földeket. Tavaly is négy ingatlant vásárolt, és ezzel közel 24 hektárnyi új földje is lett. És még egy új Audit is hozzácsapott a kosárhoz.
  • Gyurcsány Ferencnek, az ellenzéki DK elnökének elvileg továbbra sincs autója, tartozása viszont igen. Megtakarítása is megcsappant, 442 millió forinttal. Már „csak” 18,3 milliója van. Viszont lett egy új, nem is kicsi telke (résztulajdonban), ami 2031 négyzetméter.
Pixabay

A papírokból kiderül, hogy a kormánypárti politikusok tavaly nagyon bíztak az államban, sok pénzüket tartják állampapírban. Egy kivétel volt, aki inkább eladta azokat. Az állampapír nagyon leegyszerűsítve egy kölcsön az államnak. Odaadod nekik a pénzedet, amit ők használnak, és ezért cserébe kapsz később plusz pénzt, azaz kamatot.

Az ellenzéknél a szélsőjobboldali, a Mi hazánk párthoz tartozó Dúró Dóra és Novák Előd egy Horthy Miklós-szobrot és egy huszárkardot is bevallott a papíron. A volt jobbikos, ma független Jakab Péter üresen hagyta a lapot, nem írt rá semmit. Varga Judit egykori igazságügyminiszter viszont még azt is feltüntette rajta, hogy eltűnt a pianínója. (HVG)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?