Vesszőhiba a bíróság előtt, lehet csekkolni a középsulikat – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Orbán Viktor ma a közfelháborodás hatására benyújtott egy alkotmánymódosítási kérelmet, ami lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekemény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson. „Pedofil elkövetők számára nincs kegyelem, ez a személyes meggyőződésem” – mondta Facebook videóban a miniszterelnök. A felháborodás onnan ered, hogy a köztársasági elnök kegyelmet adott egy pedofil-ügyben elítélt férfinak.

Február 21-ig lehet jelentkezni a középiskolákba. Az Oktatási Hivatal nyilvánosságra hozta a központi írásbeli felvételi előzetes eredményeinek átlagait, így a felvételizők összehasonlíthatják teljesítményüket, és könnyebben dönthetnek arról, hogy melyik középfokú iskolákba jelentkezzenek. A korábbi évek eredményei is elérhetők az oktatas.hu-n, és összevethetők az idei adatokkal. (MTI)

Hét év fegyházra ítélték Gyárfás Tamást. A fegyház az épület nevét is jelenti, de azt is, hogy ez a büntetés letöltésének legkeményebb, a fogháznál és a börtönnél is szigorúbb formája. A bíróság Gyárfást abban találta bűnösnek, hogy megbízta Portik Tamást és Tasnádi Pétert, hogy megöljék üzleti riválisát, Fenyő Jánost. Fenyőt egy bérgyilkos, a szlovák Jozef Roháč ölte meg. Ez még 1998-ban történt. Portik Tamás, aki leszervezte a gyilkosságot, életfogytiglani börtönbüntetést kapott. Gyárfás Tamás sportriporterként, televíziós producerként dolgozott, és a Magyar Úszó Szövetség elnöke is volt. Fenyő János pedig üzletember volt, aki szintén jelentős médiabirodalmat épített a rendszerváltás után. Innen eredt a kettejük közti ellenségeskedés.

Karsai Dániel. Forrás: Facebook
Karsai Dániel. Forrás: Facebook

Írtunk arról, hogy a Nemzeti Választási Bizottság elutasította az aktív eutanáziáról szóló népszavazási kezdeményezést. Ezt a halálos betegségben szenvedő Karsai Dániel testvére nyújtotta be. Karsai nemrég kórházba került és az ott tapasztaltakról írt lesújtó Facebook-posztot. Így fogalmazott: „A kórházi ellátásom, pedig volt benne magán is, rettentő sok kívánnivalót hagyott maga után. Méltatlan helyzetek tömkelegét éltem át (…) mindegy, hogy köz- vagy magánellátás, az egészségügy mindenhol haldoklik. Még a magánkórházban is hiánycikk volt a pelenka.” Karsai hozzátette, mivel a közszereplése miatt ő nagyobb figyelmet kapott, szerinte az átlagemberek még rosszabb helyzetben vannak, ha kórházba kerülnek. A teljes bejegyzését Facebookon lehet olvasni.

Áll a bál az égben! A Finnair finn légitársaság bevezette, hogy aki teheti, álljon mérlegre a becsekkolásnál. Ezt azért kérik, hogy meg tudják becsülni a repülőgépen utazó valós súlyát. Sokan megalázónak tartják a méricskélést, és nem hajlandóak rá. A cég viszont ezt az utasok biztonsága miatt teszi. 2003-ban Amerikában az Air Midwest egyik járata azért zuhant le, mert az emberek átlagos súlyát sokkal kevesebbre becsülték, mint amennyi volt. A gép túl nehéz lett, és ezért nem tudott a levegőben maradni.  (Guardian/Kispolgár)

2021-ben hozott a kormány egy gyermekvédelminek becézett törvényt. Azért írjuk így, mert a magyar jogban 1901 óta törvény szabályozza a gyermekvédelmet. Ezt az új törvényt viszont a köznyelvben a Fidesz szintén annak hívja (az eredeti megfogalmazása sokkal hosszabb). Ez attól akarja megóvni a gyerekeket, hogy értesüljenek a szexuális kisebbségek létezéséről, mint a homoszexuálisok vagy transzneműek. Erre hivatkozva kezdődött el az olyan könyveknek a lefóliázása és elkülönítése a többi könyvtől a boltokban, amikben például két fiú vagy két lány vonzódik egymáshoz. Emiatt történt az, hogy tavaly 12 millió forintra bírságolta a fogyasztóvédelmi hivatal a Líra könyváruházat amiatt, hogy nem fóliázták le a Heartstopper című ifjúsági regényeket.

A Heartstopper borítója

A cég fellebbezett a döntés ellen, mégpedig egy vesszőhibára hivatkozva. És nyertek is. A mondat, amibe nem került vessző, így hangzik: „a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható.” Ez vessző nélkül azt jelenti, hogy ha el van különítve a könyv, akkor muszáj lefóliázni. Ha viszont nem különítik el, nem is kell lefóliázni. A Líra pedig nem különítette el a könyveket. A törvény azonban továbbra is érvényben van.  (HVG/Kispolgár)

Meglepő felhívást tett közzé az egyik vécépapírgyártó Valentin nap közeledtével. Az újrahasznosított papírral dolgozó, találóan Who Gives A Crap, vagyis Ki nem szarja le nevet viselő cég a „Húzd le az exed” akcióban arra biztatja a vásárlóit, küldjék el nekik régi szerelmes leveleiket. Hogy ők rányomtathassák a vécépapírra, amit később meg… ugye nem kell folytatni. Az akció Ausztráliában, az Egyesült Államokban és a briteknél lesz. De nem ez az egyetlen ilyen húzás a szerelmesek napjára. Korábban már írtunk hasonlóan gusztustalan akcióról, amiben macskák pisilhetik le az exek nevét.  (UPI)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!