10 útravaló Csehországból

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az egyik legfiatalabb állam Európában, de a történelme még jóval azelőtt kezdődött, hogy 1993-ban elszakadt Szlovákiától. Nagyon kevésszer volt önálló állam, hol a Német-Római Császárság, hol a Habsburgok uralták. Nincs tengere, de itt isszák a legtöbb sört a világon, és a bohém szó az ország latin nevéből származik. Ma ismerjetek meg néhány érdekességet, ami Csehországhoz köthető.

Főváros: Prága
Terület: 78 866 km² (kicsivel kisebb, mint Magyarország)
Népesség: 10,8 millió

1. Miért bohémek a csehek?

Csehország latin neve Bohemia volt. Ez pedig az i.e. 200 körül itt élő kelta nép, a boiok nevéből ered. Ők úgy kerültek ide, hogy a rómaiak elkergették őket Észak-Itália területéről, ahol a legjelentősebb településük Bononia, mai nevén Bologna volt. Az pedig, hogy a bohém szó a könnyelműség, lazaság szinonimája lett, a franciáknak köszönhető. A bohém szó ott eredetileg azt jelentette, hogy „cigány”, és a Nyugat-Európában vándorló roma népcsoportra utaltak ezzel. Róluk pedig azt hitték, hogy Csehországból, azaz Bohémiából származnak.

2. A csehek a sörivás bajnokai

Prágát, a fővárost a kocsmák városának is szokták hívni, a csehek pedig a legnagyobb sörfogyasztók a világon. Évente átlagosan 150 liter sört isznak meg, és ebbe az átlagba mindenkit beleszámoltak a kisbabáktól az öregekig. Ez közel fél liter sört jelent naponta fejenként. Csehország híres a sörfőzdéiről is. A legrégebbi sörrel kapcsolatos feljegyzés még 993-ból származik, amiben az egyik cseh kolostor papjainak megtiltották a sörfőzést. Az első uradalmi sörgyár Csehországban 1118-ban alakult, legalábbis erről vannak írásos emlékek. De az biztos, hogy a sör alapanyagát, a komlót és az árpát már ennél jóval korábban is termesztették ezen a vidéken.

Gambrinus, a sör védőszentje. Kép: wikipedia

3. Cseh rajzfilmeken nőttek fel a szüleitek

A mesefigurák közük ti is ismerhettek párat. A Kisvakondot, Krtek-et biztosan nem kell bemutatni, és Rumcájsz neve is ismerős lehet. De rajtuk kívül Bob és Bobek, a két cirkuszi nyúl, vagy Cirbolya és Borbolya figuráját is láthattátok már. Ők mind Csehországban születtek.

Bob és Bobek. kép: wikipedia

4. Rengeteg itt a művész

Csehország számtalan művészt adott a világnak. Antonin Dvořák zeneszerző Újvilág c. szimfóniája volt az első zene, amit az amerikai űrhajósok hallottak, miután először leszálltak a Holdra. Smetana és Mahler szintén olyan zeneszerzők, akikről talán tanulni fogtok majd énekórán. A régi cseh filmek még nektek is tetszeni fognak, Milos Forman és Jiří Menzel olyan rendezők, akiknek a filmjeit érdemes megnézni. Például a Sörgyári capricciot, amit Jiří Menzel rendezett Bohumil Hrabal regényéből. Ebből egy pici részletet meg is mutatunk. Ha pedig irodalom, biztosan hallottatok már Svejkről, a derék katonáról, akinek pocakos alakja Jaroslav Hašek író teremtménye. Svejk tette világhírűvé a prágai kocsmákat is, miután a könyvet több nyelvre lefordították.

5. A Gólem is Csehországban született

A legenda szerint a 16. század végén Prágában a gettóban a rabbi a titkos zsidó tanok segítségével életet varázsolt egy agyagból gyúrt emberbe. Annak a szájába egy varázserejű papírt tömött, és amíg a cetli a Gólemnél volt, az mindenféle szolgálatot elvégzett a rabbinak. Az agyagember maradványait állítólag még most is őrzik a prágai Régi-új zsinagóga padlásán.

Jön a Gólem! kép: wikipedia

6. Prágának is van saját Eiffel-tornya

Prágában, a Petrin dombon áll a város saját Eiffel-tornya. Igaz, hogy jóval kisebb, mint az eredeti, „csak” 63,5 méter magas, de megszólalásig hasonlít a párizsi nagytestvérére. A hasonlóság pedig nem véletlen. 1899-ben prágai turisták Párizsba látogattak a világkiállításra. Itt annyira megtetszett nekik a frissen felállított Eiffel-torony, hogy hazatérve gyűjtésbe kezdtek, hogy nekik is legyen egy sajátjuk. 1891-re pedig közadakozásból meg is született a Petřínská rozhledna, azaz Petrin kilátótornya.

7. Cseh származású volt a világ egyik legbefolyásosabb nője

2022-ben hunyt el Madeleine Albright, aki Amerika első női külügyminisztere volt 1997 és 2001 közt. Ezalatt az idő alatt a világ legbefolyásosabb nőjének tartották. Albright Prágában született 1937-ben, Marie Jana Körbelová néven. Az ötvenes években emigrált az Egyesült Államokba, és csak 1957-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot.

Madeleine Albright kép: wikipedia

8. Csehország igazi turistaparadicsom

Nemcsak a főváros, Prága miatt érdemes felkeresni az országot, hanem azért is, mert tele van szebbnél szebb kisvárosokkal és gyönyörű tájakkal. Karlovy Vary a fürdőiről, Brno a váráról, České Budějovice a söréről híres. Prága történelmi központja a Károly-híddal és a várral a világörökség része. A Vencel tér pedig a világ egyik legnagyobb tere, akkora, mint a fél Margit-sziget. 1989-ben, a rendszerváltás előtt például rendszeresek voltak itt a többszázezres tömegtüntetések.

Prága óvárosa a Károly-híddal. kép: wikipedia

9. Prágában működik egy hotel, amiben egyetlen szoba van

Mindez ráadásul 66 méterrel a város fölött, egy tévétorony tetején. A Zizkov torony a város legmagasabb, és sokak szerint legrondább épülete, de üzemel benne kilátó és étterem is. A kilátás miatt mindenképp megéri felkeresni. És ha valaki itt is aludna, a toronyszobában megteheti.

10. A főváros egyik szobrára már többször ráhívták a rendőröket

A Svejk-kocsma utcájában 1996 óta látható egy szobor, ami lóg. Egészen pontosan a neves pszichiáter, Sigmund Freud szobra, aki hanyagul kapaszkodik a semmi fölött egy rúdba. (Freud egyébként szintén cseh születésű, de nem itt, hanem Ausztriában élt és dolgozott.) Mivel nem mindenkinek tűnik fel elsőre, hogy ez egy szobor, a rendőrök és a tűzoltók számtalan bejelentést kaptak már, mert többen öngyilkosjelöltnek nézték az alkotást. Ennek ellenére szó sincs arról, hogy a szobrot elvigyék onnan.

A lógó férfi c. szobor. Kép: wikipedia

Korábban írtunk nektek Dániáról, Horvátországról, Indiáról, Németországról, Franciaországról, Lengyelországról, Romániáról, Kínáról, Portugáliáról és Szlovákiáról is. Írjátok meg, ha van olyan ország, amiről szívesen olvasnátok még! Ehhez a címlapon a bal oldali menüben találjátok az üzenőgépet.

Kiemelt kép: Krtekek a kirakatban. forrás: wikipedia

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?