Cicás plakátháború Orosházán, újra elutasították Karsai Dániel kérését – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A Momentum orosházi szervezete letakarta egy cicás képpel a háborús kampányplakátokat, amit a kormánypárti városvezetés tett egy református iskola elé. A párt azt írta, hogy akciójukra gyorsan reagáltak, és a közterület-felügyelők eltávolították a takarást. Ezután a szülők egy csoportja tette meg ugyanezt, de a közterület-felügyelők itt is azonnal intézkedtek. A takarás, leszedés, takarás csiki-csuki már naponta ismétlődik. (Facebook/Momentum)

Forrás: Momentum/Facebook
Forrás: Momentum/Facebook

Miközben a tanárok sorra nyerik a kifizetetlen túlóráik miatt indított munkaügyi pereket, és sokszor megegyezésre jutnak a tankerületekkel, Székesfehérváron a tankerület ellenpert indított. Itt 21 tanár nyújtott be keresetet hasonló problémák miatt, ls a túlórák utólagos kifizetését is kérik, többek között hétvégi munkáért, helyettesítésért és a többi. A Székesfehérvári Tankerületi Központ ellenkérelmet nyújtott be, vagyis visszatámadt. Azt állítják: a pedagógus hibája, ha hétközben a napi nyolcórás munkaidő alatt nem végez a feladataival. Azt nem tudni, hogy ez a hétvégi kötelező munkájukra hogyan vonatkozik. A tanárok jogi képviselője azt mondta a Népszavának: cinikus és abszurd a tankerület ellenkérelme.(Népszava)

Elutasította Karsai Dánielnek az eutanáziához való jogról szóló népszavazási kérelmét az Alkotmánybíróság. Korábban a kérést a Kúria is elutasította. A Kúria a legfőbb bírósági fórum Magyarországon. Az Alkotmánybíróság szerint a Kúria az Alaptörvénnyel összhangban álló döntést hozott, amikor úgy foglalt állást, hogy a népszavazási kérdés nem felel meg az Alaptörvénynek. Néhány napja Sulyok Tamás államfő is elutasította Karsai Dánielt, aki azt kérte, részesítse kegyelemben azokat, akik segítenek a halálos betegeknek az életvégi döntést meghozni. A halálos betegségben szenvedő Karsai Dániel történetéről itt írtunk bővebben. (24.hu)

Forrás: Bank of England
Forrás: Bank of England

Új font bankjegyeket hoztak forgalomba Angliában és Walesben. Ennek oka, hogy új király van, III. Károly, most már az ő arcképe lesz az 5, 10, 20 és 50 fontos bankjegyeken. Az eddig forgalmazott angliai és walesi kibocsátású fontbankók előoldalán a 75 esztendős III. Károly édesanyja, II. Erzsébet volt. Ő 2022 szeptemberében hunyt el. III. Károly a második olyan brit uralkodó, akinek portréja a fontbankjegyeken szerepel. Az új ötfontos hátoldalán Sir Winston Churchill néhai brit miniszterelnök, a tízesen az 1817-ben elhunyt angol írónő, Jane Austen van. A 20 fontoson J. M. W. Turner angol festőművész, az 50-esen a mesterséges intelligencia megalapozójaként számon tartott Alan Turing matematikus portréja látható. (MTI)

Bartel, C., et al. Palaeobiodiversity and Palaeoenvironments (2024) (CC BY 4.0)
Bartel, C., et al. Palaeobiodiversity and Palaeoenvironments (2024) (CC BY 4.0)

Ősi, színes kaszáspókok maradványaira bukkantak Németországban. Amikor azt mondjuk, ősi, nagyon ősire gondolunk, ugyanis a tanulmány szerint nagyjából 48 millió évesek. Így az első ismert kaszáspókok, amik az eocén korból származnak. A terület, ahol találták, Darmstadt közelében van, és a középső eocén korban szubtrópusi vagy trópusi erdő lehetett. (IFLScience)

Forrás: Szegedi Vadaspark
Forrás: Szegedi Vadaspark

Észak-kínai leopárd született áprilisban a Szegedi Vadasparkban. A kis hímet ma mutatták be. A kicsi a kifutóban, a látogatók szeme láttára jött a világra. Sajnos anyja nem foglalkozott vele, ezért a gondozók vették kezelésbe, bár az állatkerti szakma nem támogatja a kölykök gondozók általi felnevelését. De az észak-kínai leopárd annyira ritka – a világ állatkertjeiben mindössze 57 egyedét gondozzák, vadon is pár száz példány élhet -, hogy ez szükséges volt. Mivel kevés a szakirodalom, az állat táplálásában is kísérleteztek, végül egy kecsketejből és macskatejpótlóból készült keverék vált be, melyet probiotikumokkal és csukamájolajjal egészítettek ki. A kis hím párduc, amely végül a Poldi nevet kapta, boldog és egészséges. (ZooSzeged)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!