Megkezdődtek az EP-választások, árad a Duna, virágzik a Tisza – Híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ma reggel megkezdődtek az európai parlamenti választások, elsőként Hollandiában lehetett szavazni. A hollandok a 720 uniós képviselő közül 31-et választhatnak meg. A jelen állás szerint a mostani kormánypárt képviselői legalább 18 helyet szerezhetnek majd meg. Holnap Írországban folytatódik az EP-választás, szombaton Lettországban, Máltán, Szlovákiában, Csehországban és Olaszországban szavaznak majd. A legtöbb EU-tagállam, köztük Magyarország is vasárnap tartja meg a választást. Az unió 27 országának 310 millió választója ezek után tudja majd meg, kik lesznek az Európai Parlament új képviselői. (hvg.hu)

Este nyolc órától lezárják az alsó rakpartokat a fővárosban, ideért a dunai árhullám. Az itt parkoló autókat is elszállítják, ugyanis várhatóan péntek délelőtt víz alá kerülhet a rakpart több szakasza. Az áradás a fővárosban szombat reggel tetőzik majd. Jelenleg a Duna 500 km-es szakaszán van árvízvédelmi készültség, de úgy tűnik, az áradásnak nem lesz utánpótlása. A folyó vízgyűjtő területein ugyanis már nem esett az eső az utóbbi pár órában és a hétvégéig nem is várható jelentős csapadék. (Országos Vízügyi Főigazgatóság)

Így nézett ki a budai rakpart a téli áradáskor. kép: Kispolgár

A világ legnagyobb katonai szövetsége, a NATO nem tervez csapatokat küldeni Ukrajnába. Ezt a szervezet főtitkára jelentette ma be. Jens Stoltenberg a finn elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatót, ahol azt is elmondták, hogy jelenleg a NATO egy tagállamára, köztük például Magyarországra sem leselkedik semmilyen közvetlen háborús fenyegetés. „Nincs visszaszámlálás a következő háborúig” – tette hozzá a főtitkár. A finn elnök is elmondta, nem tervezik katonák küldését Ukrajnába és nem érzékelnek közvetlen fenyegetést Oroszország részéről. Mindennek ellenére Magyarországon a választási kampány fő kormánypárti üzenete az, hogy Európa tevőlegesen be akar lépni Ukrajna mellett az oroszok elleni háborúba, és ez világháborúhoz vezet. Ezt viszont csak az EP-választásokon nyertes jobboldali pártok, például a Fidesz tudja megakadályozni – állítják. (telex.hu)

Elképesztő összegért, 1209 milliárd forintnak megfelelő euróért vásárolta vissza a ferihegyi repteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.-t a magyar állam. A cég nagy részét még 2006-ban adta el az állam. A mostani kormány egy ideje már tárgyalt a visszavásárlásáról, végül ma aláírták az adásvételi szerződést. A magyar állam 80 százalékos tulajdonrészt szerzett meg, a maradék egy francia befektetőé lesz. A kormány célja az, hogy Ferihegy „a világ egyik legkiválóbb reptere legyen.” (hvg.hu)

Pontosan nyolcvan évvel ezelőtt, 1944. június 6-án kezdődött meg a második világháború legnagyobb partraszállási hadművelete. Ez a nap D-day, azaz D-nap néven vonult be a történelembe. Franciaország északnyugati tengerpartján 156 ezer brit, amerikai, kanadai és francia katona szállt partra. A hadművelet komoly fordulópontja volt a világháborúnak, nem egészen egy évvel később összeomlott a Hitler által vezetett Harmadik Birodalom. A nyolcvanadik évfordulót tömegek ünnepelték a helyszínen, köztük még néhány ma is élő veterán katona. (bbc.com)

Amerikai katonák az Omaha-nak nevezett partszakaszon. Kép: Wikipedia

Fogházba vonul Manuel, az X-faktor egykori versenyzője, Fonogram-díjas rapper. Mindezt maga jelentette be az Instagramon. A 23 éves előadót még 2017-ben tartóztatták le. A bíróság akkor először közmunkára ítélte marihuána birtoklása miatt, Manuel ezt viszont azóta sem végezte el. Ezért kapta a mostani 20 napos fogházbüntetést. (Instagram/Manuelsingx)

Facebook/Manuel

Pár hónappal az átadása után beomlott egy bicikliút Heves megyében. Az út összesen több mint egy milliárd forint európai uniós támogatásból épült, egy kilométerére több mint 85 millió forintot költöttek. Most az látszik, hogy nem bírta a szerkezete az elmúlt napok esőzéseit. Van, aki szerint ennek az is az oka, hogy komoly építési, kivitelezési hibák fordultak elő az út építésekor. (rtl.hu)

A szokottnál korábban, de minden eddiginél látványosabban kezdődött meg a tiszavirágzás, azaz a kérészek néhány óráig tartó násztánca. A kérész nevű rovar életciklusa nagyon különleges, három évig él lárvaként a folyók medrében, aztán mindössze néhány órát tölt röpködve a víz felett. A kérészek ekkor találnak párt maguknak. Amikor ez megtörténik, összekapaszkodva, virágszőnyegként borítják be a folyó felszínét, ezért hívjuk a jelenséget tiszavirágzásnak. A kérészek nemcsak a Tiszán, hanem több magyarországi folyóban is rajzanak. Szigorúan védettek, gyűjtésük és elpusztításuk akár 150 ezer forintos pénzbírsággal is járhat. (sokszinuvidek.24.hu)

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?