Lezajlott a tizedik békemenet

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Magyarország maradjon a béke szigete – ez volt a mottója az idei, sorrendben a tizedik békemenetnek. A menetben vonulók egy No war feliratú molinót követtek a Lánchíd pesti hídfőjétől a Margitszigetig. Itt Orbán Viktor miniszterelnök várta őket, aki beszédet mondott a demonstrálók előtt a szigeti Nagyréten.

A miniszterelnök megint arról beszélt, hogy Európa a háború szélén áll, tevőlegesen be akar lépni Ukrajna mellett az oroszok elleni háborúba, és ez világháborúhoz vezet. Erről az ijesztgetésről korábban írtunk nektek. Azt is mondta, hogy szerinte Robert Fico szlovák miniszterelnököt is azért lőtték le, mert a béke pártján állt. Orbán Viktor szerint azért kell a Fidesznek nyernie az EP-választásokat, hogy több legyen az EU-ban a békepárti politikus. A miniszterelnök a szavazóit hadseregnek nevezte, szerinte ők Európa legnagyobb békefenntartó ereje. Ellenfeleiről lesajnálóan beszélt. Szerinte a mostani magyar kormány az egyetlen békepárti kormány az unióban. Elhangzott az is, hogy a háborút az ördög csinálja, és most ideje van az ördögűzésnek.

Valójában arról folyik a vita, hogy kell-e segíteni az ukránok védekező harcát, vagy engedjük Oroszországot nyerni. Orbán Viktor terve az utóbbi.

A békemenet eleje a margitszigeti Nagyréten. kép: Facebook/HirTv

Mi is ez a békemenet?

A békemenet egy tömegrendezvény, ahol a Fidesz-kormány hívei összegyűlnek, hogy megmutassák, milyen sokan állnak a kormány politikája mellett. Így ezt nevezhetjük erődemonstrációnak is. Az elsőt még 2012-ben tartották. A mostani Orbán-kormány 2010 óta van az ország élén, 2012-re viszont már látszott, hogy a politikai és gazdasági döntései miatt sokan elfordultak tőle, és egyre több kritikát kapott az Európai Uniótól is.

Ezért az egyik kormánypárti hetilap főszerkesztője kitalálta, hogy szervezzenek egy tüntetést a kormány mellett. A békemenetet egy kormánypárti civil szervezet, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szervezte. Az első menet mottója a brüsszeli kritikákra válaszul az lett, hogy „Nem leszünk gyarmat!” Rengetegen vettek részt rajta, a szervezők szerint akár 4-500 ezren is. A kormány támogatói pedig annyira fellelkesültek ennek a tömegrendezvénynek a sikerén, hogy a 2014-es választásokig összesen hat békemenetet tartottak. Azt a Fidesz fölényesen nyerte meg, az Orbán-kormány ismét kétharmados többséget szerzett a parlamentben.

A menetre pedig nemcsak Budapestről, hanem az ország különböző részeiről, sőt a határon túlról is szervezetten érkeztek a kormány támogatói. Ezeket az utakat többnyire a kormánypártok helyi szervezetei fizették. Idén viszont több helyről lehetett azt hallani, hogy az útiköltség egy részét már a demonstrálóknak kellett megfizetni. Sokáig Lengyelországból is jöttek résztvevők, ott ugyanis komoly támogatása volt annak a politikának, amit a magyar kormány folytat. Ez az utóbbi időben elmaradt, ráadásul Lengyelországban megbukott az Orbán Viktorral szövetséges kormány is.

A résztvevőket szállító buszok a budai alsórakparton. kép: Facebook/Antal Nikoletta Henrietta

Miért van most békemenet?

A mostani békemenetet egy héttel az önkormányzati és európai parlamenti választások elé szervezték. A kormánynak azért is kell a támogatás, mert az utóbbi időben komoly kihívásokkal kellett szembenéznie. A kegyelmi ügy, Novák Katalin bukása, sőt, az ellenzéki oldalon egyre erősebbnek tűnő Magyar Péter és a Tisza Párt színre lépése miatt sokan érezték azt, hogy meg kell mutatni, hogy a Fidesz és a kormány hatalma még mindig erős. Így ez a mostani békemenet a kormánypártok választási kampányának része. A menetben számos fideszes politikus felvonult, köztük az EP-listavezető Deutsch Tamás  és a főpolgármester-jelölt Szentkirályi Alexandra is. A békemenetelők számát nehéz megbecsülni, de láthatóan több tízezren lehettek.

Kiemelt kép: Orbán Viktor beszél. Forrás: Orbán Viktor

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.