Kinek az alázatos szolgáit vették meg kilóra?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Elkezdődött a választási kampány. Az önkormányzati és európai parlamenti választásokat június 9-én tartják. A kampány pedig az a reklámhadjárat, amellyel a pártok szavazókat próbálnak szerezni.

Mivel ezeket a hirdetéseket te is látni fogod az utcán, Youtube-videókban és máshol is, a Kispolgárban igyekszünk mindről megírni, ki csinálta, mit ábrázol és mi a célja.

Megvették őket kilóra

Kép: CÖF

Ez a plakát már márciusban kikerült az utcákra. A photoshoppolt képen a következők láthatók:

  • Karácsony Gergely budapesti főpolgármester,
  • Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, korábbi miniszterelnök,
  • Magyar Péter, aki két hónapja robbant be és a TISZA Pártot vezeti,
  • Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, 2022-ben ellenzéki miniszterelnök-jelölt volt.

Vicces, hogy eredetileg Magyar helyett Fekete-Győr András szerepelt a plakáton valamiért, ő a Momentum elnöke volt, de már három éve nem az.

Fotó: Media1

A kép amúgy egy híres amerikai punkegyüttes, a Dead Kennedys lemezborítójának koppintása. A zenészek tiltakoztak is emiatt. Az ingükre rajzolt dollárjel pedig arra utal, hogy külföldről kaptak pénzt a választásra, és ezért nem is magyar érdekeket szolgálnak.

Ez a vád egyébként Karácsony és Márki-Zay esetében nem alaptalan, mindketten kaptak támogatást amerikai szervezetektől a 2022-es választásnál. (Magyar Péterről egyelőre nincs ilyen információ.) Igaz, még ezekkel együtt sem érhették utol a Fideszt, amely a törvényben előírt keretösszeg sokszorosából kampányol. Ezt részben úgy teszi, hogy az állami tévé és rádió is őket erősíti – a képen látható politikusok ott szinte sosem szólalhattak meg –, de más módszerek is vannak. Ilyen például a nemzeti konzultáció, amiről itt írtunk. Vagy pontosan ez a plakát – ez ugyanis papíron nem is a Fideszé. De akkor kié?

Nos, ez a CÖF, a Civil Összefogás Fórum nevű egyesület hirdetése. Ők semmi mást nem tesznek, mint kampányolnak a Fidesznek, de amit ők költenek, az nem számít a törvényes összegbe. És hogy miből? Állami támogatásból. Pontosabban állami vállalatok, mint például az elektromos művek vagy a lottócég pumpálják át hozzájuk a pénzt.

Brüsszel alázatos szolgái

Fotó: Népszava

Ez a plakát már vállaltan a Fidesz saját hirdetése, de az üzenete hasonló. Itt Gyurcsány, Karácsony és Magyar mellett feltűnik Dobrev Klára, aki Gyurcsány felesége és a Demokratikus Koalíció EP-képviselője. A háttérben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, az Unió első embere látható. Érdekesség, hogy von der Leyen megválasztását Orbán Viktor lelkesen támogatta annak idején.

A pincérként ábrázolt ellenzékiek nyilván itt is az idegen hatalom kiszolgálóiként lettek ábrázolva, akik ráadásul rossz dolgokat kínálnak az országnak. Ez a hatalom viszont már nem Amerika, hanem az Európai Unió, amelynek mi is tagja vagyunk. A migráció a bevándorlókra, a gender az LMBTQI-jogok kiterjesztésére utal. A háború meg arra, hogy ők Ukrajna támogatása mellett vannak, míg a Fidesz azt szeretné, hogy Oroszország minél előbb győzze le a megtámadott országot. Egyébként Magyar Péter kifejezetten ellenzi, hogy Magyarország bármilyen formában részt vegyen a háborúban, és a többiek sem tettek ilyen kijelentést.

A pedofilmentegető

Fotó: Reddit

Egyelőre a Fideszen és alázatos szolgáin kívül csak a pillanatnyilag legnagyobb ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció folytat országos plakátkampányt. Ebben a kegyelmi botrányra utalnak, a miniszterelnök mint pedofilmentegető jelenik meg. A DK ezzel szemben „európai gyermekvédelmet” követel, bár az nem derül ki, hogy mit ért ez alatt. Azt egyébként a mai napig nem tudjuk, miért adott kegyelmet Novák Katalin a pedofilügyben érintett K. Endrének. De azt sem, hogy ehhez volt-e köze Orbán Viktornak.

Amint látható, a pártok egyelőre az ellenfeleik mocskolásával vannak elfoglalva, a saját ajánlatukat kevésbé hirdetik. Ezt negatív kampánynak hívják, és nem túl gusztusos, viszont gyakran hatásos. A hátralévő másfél hónapban biztosan lesznek még érdekes hirdetések plakáton és interneten is, mi pedig azokat is megírjuk.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?